maanantai 1. heinäkuuta 2013

Turun markkinoilla armon vuonna 1489

Turun markkinat ovat ohitse. Itse nautin markkinahuumasta perjantaina ja eilen sunnuntaina. Perjantaina tapasin erään ystäväni markkinoilla ja pääsimme yhdessä katsomaan Rohan Tallien Pyhän Antoniuksen Tulet. Perjantai oli erittäin mukava päivä ystävän kanssa markkinoita viettäessä ja tapaamisen lisäksi kohokohtana tietysti turnajaiset.

Matka Turkuun alkoi perjantaina puoli kymmeneltä aamulla ja Turkuun saavuimme noin klo 13. Lunastimme äidin kanssa turnajaisiin varatut liput heti markkina-alueelle päästyämme ja aloimme sitten odotella ystävääni, joka saapuikin hiukan vaille klo 14. Kiertelimme kahdestaan äidin lähdettyä yksikseen; kävimme kiertämässä läpi markkina-alueen ja siirryimme tuomiokirkkoon. Siellä kulutimme vartin verran ihaillen ja kuvaillen, kunnes menimme uudelleen markkina-alueelle. Kello alkoi näyttää neljää ja siirryimme tuomiokirkontorille turnajaiskentän laidalle odottamaan. Meidät päästettiin sisälle, sillä liput meillä oli jo ja eikun hyvät paikat varaamaan ja odottelemaan. Mielestäni saimme hyvät paikat ja kamera esiin, kun show alkoi. Ystäväni piti show'sta, kuten tein minäkin. Tuntui kuitenkin oudolta, että asetelmat olivat muuttuneet sitten Helsinki Horse Fairin, jossa Pyhän Antoniuksen Tulet katsastin viimeksi. Ei se haitannut, hetken hämmennyksen vain aiheutti. Tästä toipuneena turnajaisten loputtua sain mukaani palasen peitsen kärkeä. Tiedän, mutta silti. Ja saimme yhteiskuvan ystäväni kanssa Rohan Tallien Jaakko Nuotion ja hänen hevosensa Feren kanssa. Kotona olimme äidin kanssa perjantaina vähän vaille yksitoista.

Eilen sunnuntaina saavuimme äidin kanssa markkinoille hiukan yli yksi ja mentiin ostamaan liput klo 17 turnajaisiin. Kierreltiin äidin kanssa tuomiokirkko ja museo, jonka alakerrassa pääsi kulkemaan aitoja keskiaikaisia katuja. Siellä oli muutamassa paikassa kyltti "tässä tehdään arkeologisia kaivauksia kesällä 2013", huimaa. Pari kertaa tuli mietittyä, kun astuin jonkin talon raunioita ihailemaan, että "tässä on joku joskus kävellyt". Sitten menimme uudelleen turnajaisiin ja jälleen uusia kuvia. Sain lippuja ostettaessa ilmaisen julisteenkin, siitä kuvaa postauksen loppupuolella parin ostoksen kera. Sunnuntaina markkinoilta kotiuduttiin yhdeksän maissa.

Markkinoilla elettiin siis armon vuotta 1489, Pyhän Laurentiuksen markkinat ja kuninkaan kirjurit myönsivät arvonimiä ja hullunpapereita. Itsellä oli alunperin suunnitelmissa hakea hullunpaperit, mutta toisin kävi; minulle myönnettiin keisarinnan arvonimi.

Lopputuloksena erittäin onnistuneet markkinat kaikin puolin. Odotettaessa seuraavaa kesää ja sitä, että Turun markkinoille matkataan uudestaan. Seuraavana vuorossa Verla, Hämeenlinna ja Tuusula.
Ja loppuun kuvia Turun markkinoilta ja muutama kuva Rohanin turnajaisistakin.


Tuomiokirkosta, en muista mikä niistä monista kappeleista se oli.

Tuomiokirkon uruista. Täytyy sanoa, että on pikkaisen hienommat kuin täällä meillä päin kirkossa.

Itse tuomiokirkko ulkoa päin.

Lippu. Komea kyllä.
 
Turnajaisten kaksi ritaria, persialaiset Abelone Zavalotse ja Faris al-Din Aqtai.


Ritari saa siunauksen.


"Tästä saatiin lähitaistelun maku."


Turnajaisten espanjalaiset ritarit Alonso de Ercilla ja Luis Fajardo.


Abelone näyttää mallia kuinka tuo pitää tehdä.

Alonson taidonnäyte - kyllä nyt sai sipuli kyytiä.


Ritarit yleisöä tervehtimässä.
 
 


Rohan Tallien rekka kuvattuna.

 

Turnajaiskenttä.

Edellinen myös tämäkin.
 
Sisäänkäynnillä tuollainen.
 
Kokosin eilen vaatekaappini oveen tuollaisen kollaasin. Keskellä suurin on siis se saamani juliste. Kollaasi näyttää vielä vähän rujolta, sillä siihen on jätetty tilaa muille kuville.
 
Ostoksia; kangaskassi, jääkaappimagneetti (kuvassa Rohan Tallien Jaakko Nuotio ja Fere) ja peitsen palanen.
 
Magneettia ja kangaskassin tekstiä vähän lähempää.
 
Ja tähän loppuun vielä Hans Zimmerin sävellys, joka tuli kuultua myös turnajaisissa.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti